Sponsorplan

Een nieuwe mand vinden is niet voor iedere kat even makkelijk. Sommige katten hebben veel medische zorg nodig of kampen met gedragsproblemen. Speciaal voor die katten heeft Vereniging Kattenzorg een Sponsorplan. Onze sponsorkatten wonen in de opvang. Via een periodieke gift kunt u helpen hen nog een fijn bestaan te bieden.

Wilt u een sponsorkat steunen? Dat kan vanaf 50 euro per jaar. Hoe meldt u zich aan?

  • Print het adoptieformulier uit, vul het in en stuur het op naar Vereniging Kattenzorg, Postbus 85686, 2508 CJ Den Haag. U kunt het formulier ook scannen en mailen naar sponsorplan@kattenzorg-denhaag.nl. Geef op het formulier duidelijk aan welke kat(ten) u wilt sponsoren of dat u een bijdrage aan alle sponsorkatten wilt doneren.
  • Uiteraard kunt u ook bellen met de opvang via telefoonnummer 070-361 41 77 (maandag t/m vrijdag bereikbaar tussen 16.00 en 18.00 uur).

Degenen die een kat sponsoren, krijgen tweemaal per jaar een verslag toegestuurd over hun kat.

 

De volgende katten zijn in ons Sponsorplan opgenomen:

 

Harvey

Harvey

Harvey is geboren op 15 februari 2015 en werd als kitten van vier weken oud op straat gevonden. Hij is met de fles grootgebracht. Omdat hij geen moeder of andere
katten om zich heen had, kwam hij in de puberteit echter in de problemen. Hij kan moeilijk met zijn frustraties omgaan en is soms onvoorspelbaar in zijn gedrag; zodoende kwam hij in 2016 in de opvang terecht. Harvey bleek erg onberekenbaar en viel mensen soms aan als je met z’n rug naar hem toe stond. We hebben daarom een
kattengedragstherapeut ingeschakeld om Harvey te begeleiden. Dat had succes: Harvey heeft in 2019 voor het laatst een ‘aanval’ gedaan en was sindsdien heel stabiel in zijn gedrag. In februari 2020 durfden we het dan ook aan om hem uit te plaatsen. Helaas werd dat geen succes. Zodra Harvey iets heel eng of ‘nieuw’ vindt, weet hij dat niet te uiten en kan hij bijvoorbeeld gaan bijten. Kort na zijn uitplaatsing kwam hij daardoor terug in de opvang. Omdat hij nog heel veel moet leren, hebben we besloten
dat hij bij ons mag blijven.
Met de juiste begeleiding gaat het goed met Harvey. Hij loopt veel los in de opvang, al moeten we goed kijken met welke katten dat wel en niet kan. Bovendien is hij kieskeurig – zowel bij katten als bij mensen – in wie hij wel en niet leuk vindt. Ondanks zijn onberekenbare gedrag is hij ook lief en vooral nieuwsgierig. De afgelopen tijd reageerde Harvey niet goed op twee specifieke katten in de opvang. Zodra hij ze in het vizier kreeg, ging het mis. De stress liep zo hoog op dat er soms bloed in Harveys ontlasting werd aangetroffen en dus is er meteen ingegrepen. De twee katten zijn uit Harveys zicht geplaatst en hij werd meteen een stuk relaxter en sproeit ook niet meer. Harvey moet al met al nog veel leren!
In juni jl. konden wij u melden dat zijn gedrag stabiel is. Hij heeft wel zo zijn voorkeur wie hem mag verzorgen. De darm/blaascomplicaties behoren tot het verleden. Hij krijgt probiotica + dieetvoer en doet het daar heel goed op. Hij mag steeds langer los lopen zonder overprikkeld te raken. Er zit dus duidelijk vooruitgang in Harvey’s welzijn.

Update Harvey december 2022:
Binnen de opvang moesten een poosje geleden werkzaamheden plaatsvinden waardoor Harvey tijdelijk een andere plek kreeg. Dat vond hij niet fijn en dat liet hij goed merken. De rust is inmiddels teruggekeerd en nu gaat het heel goed met hem. Hij heeft geen last meer van blaasgruis, maar hij plast er nog wel lustig op los op plekken waar het niet hoort. Zijn darmklachten zijn ook onder controle en zijn vacht ziet er goed uit. Hij is vaak lekker aan het spelen en dat komt zijn gewicht ook ten goede. Een spelende kat is een tevreden kat!

Sarah

Sarah

Sarah is geboren op 15 juni 2016. Ze werd als kitten door haar vorige eigenaar in een asiel opgehaald, en bleek al snel onverwacht uit de hoek te komen. Ze woonde bij haar eigenaar in een binnenhuis waar ze moeilijk haar energie kwijt kon. Navraag wees uit dat, anders dan aanvankelijk was gezegd, Sarah een zwerversverleden had. Ze bleek in de
eerste drieënhalve maand van haar leven op straat te hebben gezworven. Geen wonder dus dat ze binnen niet kon aarden!
Omdat ze niet naar buiten kon in haar vorige huis en vanwege haar onvoorspelbare gedrag kwam Sarah op eenjarige leeftijd in de opvang terecht. Los van haar gedrag heeft Sarah een hartruisje. We hebben daar een echo voor laten maken en gelukkig is het niet zo ernstig dat ze aan de medicijnen hoeft. Daarnaast heeft Sarah af en toe een soort epileptische aanvallen. Ze kan dan ineens heel stil naar één punt staren of beweegt raar. Gelukkig merkt ze er zelf weinig van, maar het is wel schrikken voor de mensen om haar heen. Ze heeft deze toevallen gelukkig maar een paar keer per jaar en niet vaak genoeg om medicijnen te moeten krijgen. We hebben één keer geprobeerd Sarah uit te plaatsen, maar dat werd geen succes. Sarah was onberekenbaar en bleek bovendien heel gevoelig voor geluid. Vanwege de combinatie van gedrags- en
medische problemen is ze in het Sponsorplan opgenomen. 
De afgelopen paar maanden heeft Sarah gelukkig geen toevallen gehad. Ze kan ook prima loslopen tussen andere katten. Opgetild wil ze niet worden, maar met een lekker hapje laat ze zich wel paaien. Ze is heel eenkennig, maar bijzonder is dat ze graag op de schoot van haar favoriete verzorgster klimt zodra die gehurkt zit tijdens het werk.
In juni jl. konden wij u melden dat haar toestand stabiel is. Ze verhaarde wel erg en gaf daardoor nog wel eens haarballen op. Maar Sarah blijft natuurlijk haar eigen wil hebben. Als ze los loopt kan ze soms haar agressie afreageren op de verzorgers en de andere katten. Maar als ze lekker uitgerend is gaat ze zelf tevreden terug naar haar kennel.

Update Sarah december 2022:
De laatste tijd heeft ze gelukkig geen epileptische aanvallen meer gehad.
Soms heeft ze wat last van verstopping maar dat is meestal snel weer
verholpen. Sarah blijft echter wel een poes met een kort lontje!

Dickie

Dickie

Dickie is geboren op 29 juli 2012 en kwam als kitten samen met haar zusje Aaltje in de opvang terecht. Wat er voor hun komst precies met hen is gebeurd, is niet bekend, maar al snel werd duidelijk dat ze niet goed gesocialiseerd waren. Ze waren schuw, niet handtam en heel angstig. Ze hadden duidelijk niet van een moederpoes of andere katten geleerd hoe ze ‘kat’ moesten zijn. Hoe schattig ze er ook uitzagen: ze konden beiden absoluut nog niet bij mensen in huis worden geplaatst. Daarom werden de zusjes in het Sponsorplan opgenomen. Met veel geduld werden ze beiden

steeds relaxter en durfden ze soms zelfs een kopje te geven. Begin 2021 kregen we echter een teleurstelling te verwerken: Aaltje overleed. Ze had sinds vorig jaar hartproblemen en werd steeds benauwder – ondanks de medicatie die ze kreeg. Toen er vocht achter haar longen kwam, kon de

dierenarts helaas niets meer voor haar doen.

Na het overlijden van haar zusje Aaltje hielden we ons hart vast voor Dickie, want soms kunnen katten uit hun doen raken als hun maatje wegvalt. Gelukkig lijkt dat bij Dickie niet het geval te zijn. De eerste weken na Aaltjes overlijden zocht ze vaker dan gewoonlijk toenadering en sindsdien wordt ze met de dag knuffeliger. Omdat ze minder bang is, is het ook een stuk gemakkelijker geworden om haar vacht te verzorgen. Daar zijn we blij mee. Dickies vacht heeft namelijk de neiging te gaan klitten, dus als ze kopjes komt geven, kunnen de verzorgers voorzichtig een beetje aan haar vacht ‘plukken’

om de boel op orde te houden.

Dickie kampt met een huidallergie, die bij vlagen opspeelt. Ze plukt zichzelf dan behoorlijk kaal en krijgt er regelmatig een kuurtje voor. De dierenarts heeft het vermoeden dat haar klachten hooikoortsgerelateerd zijn. Met haar huidallergie gaat het de laatste maanden steeds beter. Er is nog slechts een klein plekje op haar voorpoot waar ze aan plukt. Verder doet ze het heel goed en ze zoekt steeds vaker toenadering. Aaien mag, maar beslist niet verder dan de schouderpartij, daarna is het afblijven!

In onze update van juni jl. konden wij u melden dat Dickie in sociaal opzicht heel goed vooruit gaat. Het plukken aan haar vacht behoorde tot het verleden. Haar aanraken mag alleen aan haar voorkant. Het kammen gebeurt telkens in kleine gedeeltes, daarna vindt ze het welletjes. Ondanks dat ze heel weinig eet, is deze dame toch behoorlijk dik.

Maar over het algemeen genomen gaat het nu buitengewoon goed met Dickie!

Update Dickie december 2022:

Ook Dickie moest tijdelijk verhuizen naar een andere afdeling. Daar raakte zij van slag van wat zich uitte in het weer kaalplukken van haar pootjes. Na een kuurtje is dit gelukkig weer goed gekomen. Dickie gedraagt zich steeds socialer. Inmiddels staat zij zelfs 3 verzorgsters toe haar te kammen. Maar kom niet aan haar linkerkant bij haar heupen want dan grijpt ze in!

Iris (voorheen Mees)

Iris (voorheen Mees)

Is een klein poesje dat naar schatting is geboren op 1 januari 2021. Een jong meisje dus. Zij is binnengekomen via onze dierenarts. Mees is allergisch en is op dieetvoer wat voor de vorige eigenaar een probleem was in verband met de 2 andere katten des huizes.
Haar huid was heel slecht met open plekken. Ondanks alle testen is het nog steeds niet duidelijk waar Mees precies allergisch voor is. Een plastic kap ter voorkomen van krabben bleek juist averechts te werken.
Haar slaapmandje bestaat nu uit een kartonnen doos, om uit te sluiten dat het kunststof van een slaapmandje van invloed zou kunnen zijn. Maar ondanks alles is Mees een heel lief en blij poesje en we blijven daarom doorzoeken waar haar allergie vandaan komt.
Iris is haar nieuwe naam. Een naam die veel beter bij haar past omdat zij zo’n heel klein poesje is.
Alhoewel er inmiddels vele testen zijn gedaan, wordt er nog steeds naarstig gezocht naar de oorzaak van haar allergie. Reguliere medicatie werkt niet goed. Stephanie Peter, afgestudeerd klassiek homeopaat voor dieren, heeft bioresonantie toegepast om uit te zoeken welk middel het meest
geschikt is voor haar. Daarnaast wordt een eliminatiedieet in gezet.
Iris heeft haar goede en minder goede dagen, maar ondanks alles blijft zij heel lief.

In memoriam - Nugget

Overleden: 24 mei 2022

Het overlijden van Nugget, nog geen week na het overlijden van Sambal, kwam volkomen onverwacht. Op 24 mei 2022 bracht een verzorger hem ’s ochtends naar de dierenartspraktijk omdat hij sinds de avond daarvoor braakte. Hij werd aan het infuus gelegd, maar hij ging in rap tempo achteruit. Zijn lichaamstemperatuur zakte en hij kreeg ook spierspasmen. Nugget kon niet meer overeind komen en tot onze spijt hebben we ter plekke moeten besluiten hem te laten inslapen.

Nugget kwam in februari 2019 in de opvang van Kattenzorg. Hij had net als Sambal door een pancreatitis diabetes ontwikkeld. Hij reageerde echter niet goed op de gewone ‘Caninsulin’, waardoor zijn bloedsuikerwaarden niet stabiliseerden. Opnames bij de dierenarts volgden. Uiteindelijk lukte het om hem met (de veel duurdere) ProZinc-insuline redelijk stabiel te krijgen. Maar de suiker in zijn urine zorgde met enige regelmaat voor een blaasontsteking en hij had daardoor ook al een nierbekkenontsteking achter de rug. Ondanks alle fysieke tegenslagen was Nugget altijd goed gehumeurd en heel lief en aanhankelijk. De laatste tijd was hij afgevallen, maar bloedonderzoek gaf geen afwijkingen aan en de dierenarts heeft verder ook geen gekke dingen kunnen vinden. Met het oog op wat hij allemaal al heeft meegemaakt, was hij waarschijnlijk gewoon op – hoe verdrietig ook. Nugget is tien jaar geworden.

 

In memoriam - Sambal

Overleden: 19 mei 2022

Op 19 mei 2022 moesten we afscheid nemen van Sambal. Hij was al een tijdje niet zo stabiel; in 2021 kreeg hij een paar keer een hypo en de dierenarts constateerde bij het laatste bezoek ook een afgenomen nierfunctie. Ook had hij last van staar. Na bijna acht jaar intensieve verzorging was hij echt op.

Sambal werd in 2014 in het Sponsorplan opgenomen. Hij was toen herstellende van een pancreatitis (ontstoken alvleesklier) en ontwikkelde als gevolg daarvan diabetes. De pancreatitis werd hij de baas, maar zijn alvleesklier functioneerde nooit meer zoals het zou moeten. Sambals bloedsuikerwaarden konden behoorlijk schommelen, dus het was belangrijk dat hij twee keer per dag op vaste tijden insuline toegediend kreeg.

Sambal was wat je noemt een markante persoonlijkheid! De eerste jaren liet hij duidelijk merken als hem iets niet zinde. In de loop der jaren werd hij steeds milder en hij hield bovenal van gezelligheid. Hij werd ook steeds makkelijker in de omgang met andere katten en werd daarom toegelaten tot de ‘nachtclub’: katten die ook ’s nachts buiten hun kennel mogen lopen.

De laatste tijd was Sambal aan het tobben met zijn gezondheid. Zijn overlijden kwam in die zin niet helemaal onverwacht. Sam zou dit najaar 16 jaar zijn geworden. We missen deze grote, markante kater!

Goed om te weten …

Onze sponsorkatten wonen in de opvang van Kattenzorg en in principe blijven ze daar de rest van hun leven. Heel soms gebeurt het echter dat we toch een geschikt huis vinden, zodat we een sponsorkat een nieuw mandje kunnen geven. Die beslissing vereist een zorgvuldige afweging, die door de opvang wordt gemaakt in overleg met het bestuur van Kattenzorg. Mocht uw sponsorkat een nieuw mandje krijgen, dan stellen we u daarvan uiteraard op de hoogte. 

Vereniging Kattenzorg

Postbus 85686
2508 CJ Den Haag

telefoon 070 - 345 79 85
(tussen 14.00 en 17.00 uur op werkdagen)

Informatiecentrum/Winkel

Copernicusplein 11
2561 VN  Den Haag

070-3627857

Openingstijden:
maandag, dinsdag, donderdag, vrijdag en zaterdag van 12.00 - 16.00 uur.

Bereikbaarheid: 
bus: 21 (halte Copernicusplein)
tram: 12 (halte Copernicusplein) 
Randstadrail: 3 (haltes Valkenbosplein of Fahrenheitstraat)

Informatiecentrum/Winkel